Matka Kurka skazany – Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

Przed chwilą w Sądzie Okręgowym w Legnicy nastąpił finał procesu karnego, jaki Jerzy Owsiak i Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy wytoczyły blogerowi Piotrowi W.  Po złożonych przez obie strony apelacjach od wyroku Sądu Rejonowego w Złotoryi, sąd całkowicie odrzucił argumenty oskarżonego, uznał że Matka Kurka dopuścił się znieważenia i ukarał go 5 tysiącami złotych grzywny. Poniżej prezentujemy oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP w tej sprawie.

Źródło: http://www.wosp.org.pl/fundacja/aktualnosci/matka_kurka_skazany_oswiadczenie_zarzadu_fundacji_wosp

Oświadczenie Zarządu Fundacji WOŚP

W Sądzie Okręgowym w Legnicy zakończył się proces, w którym bloger Piotr W. vel. Matka Kurka został prawomocnym wyrokiem uznany winnym znieważenia Prezesa Zarządu Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jerzego Owsiaka. Skazanemu wymierzono karę grzywny. Proces ten został wytoczony w poczuciu absolutnej niesprawiedliwości i krzywdy, jakie niosły ze sobą przesycone nienawiścią, kłamstwami oraz bezpodstawnymi oskarżeniami publikacje blogera Matki Kurki. Absurdalność stawianych tez oraz brutalność bezpośredniego ataku na osobę i rodzinę Jurka Owsiaka skłoniły nas do szukania ochrony w polskim prawie. Liczyliśmy na to, że mechanizmy zapisane w kodeksie karnym dadzą nam, a także każdemu, kto spotka się z podobnym atakiem skierowanym w swoją stronę, poczucie elementarnego bezpieczeństwa i godności.

Dzisiejszy wyrok, który zapadł przed Sądem Okręgowym w Legnicy, przywrócił nam wiarę w sprawiedliwość. Sąd uznał, że oszczerstwa i obelgi rzucane przez blogera nie mieszczą się w granicach wolności słowa, a w krytyce działalności osób publicznych, nawet za pośrednictwem bloga i internetu, nie można dopuścić się personalnego ataku, szkalowania, momentami wulgarnego znieważania.

Zainwestowaliśmy w proces z Matką Kurką bardzo dużo emocji oraz cennego czasu. Mozolna potyczka przed sądem zabierała nam energię i determinację, którą w tym samym czasie mogliśmy wykorzystywać do realizowania prawdziwego celu naszej działalności, jakim jest ratowanie życia i zdrowia najbardziej potrzebujących – dzieci i seniorów leczonych w polskich szpitalach. Kolejne miesiące procesu sądowego oznaczały dla nas coraz to nowe ataki tak ze strony samego oskarżonego, jak i popierających go dziennikarzy i publicystów, którzy niszczenie dorobku Orkiestry traktowali niemalże jak sport, prześcigając się w wymyślaniu coraz to nowych absurdów na temat naszych działań. Byliśmy jednak przekonani, że zajadliwe ataki tym bardziej motywować powinny, by stanąć w obronie swojego dobrego imienia i swojej godności.

Na szczęście zwieńczenie długiego procesu zbiegło się w czasie z zakończeniem 23. Finału WOŚP. Okazało się, że o ile wiele wysiłku kosztuje znalezienie ochrony w systemie sprawiedliwości, o tyle liczyć możemy na Polaków, którzy w postrzeganiu codziennej rzeczywistości kierują się po prostu zdrowym rozsądkiem. Przecież każdy z nas może samodzielnie sprawdzić, jakie są efekty 23 lat grania WOŚP kierowanej przez Jurka Owsiaka. Wystarczy zajrzeć do najbliższego szpitala, w którym leczy się dzieci, wystarczy zajrzeć na najbliższy oddział geriatryczny, czy zajrzeć do książeczki zdrowia każdego z 4,5 mln polskich dzieci, które urodziły się w minionych 14 latach. Wystarczy porozmawiać z lekarzami, pacjentami czy rodzicami. Realnych, namacalnych śladów naszej wieloletniej obecności w systemie opieki zdrowotnej w Polsce nie da się wymazać nawet najbardziej zajadłą kampanią nienawiści. Polacy to dostrzegli, docenili i wszyscy będziemy mogli się o tym przekonać już 8 marca, kiedy ogłosimy rezultat 23. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Naszą pracę, naszą energię i ogromny zapał koncentrujemy teraz na tym, by dzięki zebranym w styczniu pieniądzom dokonać kolejnych wspaniałych rzeczy w polskiej, szpitalnej rzeczywistości.
Z wielką pomocą naszych przyjaciół grać będziemy do końca świata i jeden dzień dłużej.

Fundacja WOŚP
Jerzy Owsiak